House of Creative Chaos

06 822 16 878

margie@houseofcreativechaos.nl

Radboudumc Kerstradio 2023 – Wat een feest weer

by | Dec 19, 2023 | Wat me bezighoudt | 0 comments

The day after the day before (14 december)…. and what a day! Expres gestart om 4.00 uur in de ochtend, zodat we ook collega’s van de nachtdienst met Radboudumc kerstradio de dienst door konden helpen. Gelukkig waren er voldoende collega’s die via telefoon of chat ons die eerste uren wakker hielden en draaide DJ Dennis Verschuren niet alleen rustige kerstnummers die de Radboudumc Top 50 niet haalden. Een paar stevige nummers hielpen ons ook wakker te blijven. Michel Verbruggen en de boys van Moos + Spike, Edward en Niek, waren al ruim een uur bezig toen Marjolijn Klomp en ik binnenkwamen om 3.30 uur.

De eerste uurtjes vlogen voorbij. Het hielp dat we konden bellen met Laszlo van Houten en collega’s bij longrevalidatie en de mannen van de beveiliging; de schoonmaak begon met stofzuigen rond 6.30 uur. Rond 7.30 uur kwam het ontbijt van Vermaat en schoven de eerste gasten achter de microfoon. Een normale tijd om met de werkdag te beginnen voor Mark Janssen, Carolijn Ploem en Bertine Lahuis van de Raad van Bestuur. Het juiste gezelschap om de dag mee te starten. Later kwam ook Jan Smit, na zijn eerste afspraken elders.

Rond 8.30 uur vertelde Philip de Reuver van Heelkunde over zijn ‘bijbaantje’ als leraar Nederlands voor jonge asielzoekers. Met zijn buurt heeft hij zich ontfermt over de groep asielzoekers die een tijdelijke plek hebben gevonden ‘in de achtertuin’. Ik wilde natuurlijk ook graag spreken met iemand die zich bezighoudt met ALS. Met Serious Request en het Glazen Huis in town, konden we dat natuurlijk niet overslaan. Daarvoor schoof Jessica ten Broek-Pastoor aan. Jessica is physician assistant en behandelt ALS-patiënten. Ze vertelde wat deze ziekte precies inhoudt en wat het ALS-behandelteam van het Radboudumc doet. Ze zal ook op woensdag 20 december in LUX in Nijmegen napraten over ALS na de vertoning van ‘The Theory of Everything’, naar het leven van Stephen Hawking. Het geld dat wordt opgehaald voor onderzoek naar ALS helpt alle zorgverleners die een rol hebben in de behandeling van ALS-patiënten. Nicole Schoonbrood vertelde later op de dag dat het Centrum voor Mindfulness meditatiemomenten aanbiedt, o.a. ook online. Deelnemers doneren ook voor dit goede doel.

Om 10.00 uur startte Dennis met de Top 50. Ondertussen hadden we ook al een groot aantal collega’s in het zonnetje gezet via verzoekjes door andere collega’s.

Gabriëlle Bakhuis kwam ook langs met Esther van het Hof. De laatste gaat het directeurschap van Logeerhuis De Boeg overdragen aan Gabrielle. In Logeerhuis De Boeg kunnen zieke kinderen samen met hun ouders, broers en zussen kosteloos overnachten.

Volgens de planning zou Hedwig Roeling, directeur van de Personeelsvereniging komen vertellen over de Kerstmarkt die later op de dag zou openen. Helaas moest zij even wachten, want niet een maar twee ministers kwamen de Kerstradio-uitzending ‘verstoren’.

Radboudumc Kerstradio ministers op bezoek
Radboudumc Kerstradio - ministers op bezoek
Wat een verrassing! Instagram post van Ernst Kuipers. Mijn dag kon niet meer stuk!

Demissionair ministers van VWS en OCW, Ernst Kuipers en Robbert Dijkgraaf, waren op werkbezoek bij het team van ons Expertisecentrum voor Geslacht en Gender en kwamen bij hun vertrek even langs. Dat was natuurlijk een leuke verrassing voor ons. Ernst Kuipers was ook jarig, dus konden we hém verrassen met ‘Lang zal hij leven’ dat meegezongen werd door alle aanwezigen in het restaurant. Nadat beiden vertelden hoe zij kerstmis vieren en hun lievelingsnummers hadden aangevraagd – Brown eyed girl en Heroes – vertrokken ze weer. Mijn dag kon natuurlijk niet meer stuk! Gelukkig was Hedwig geduldig blijven wachten en konden we daarna het programma weer oppakken, want we wilden natuurlijk collega’s informeren dat later op die dag de Kerstmarkt zou openen en wat daar allemaal te doen én te eten en drinken zou zijn.

In deze tijd merk je dat mensen toewerken naar het einde van het jaar en rond de feestdagen toch altijd wel behoefte hebben om even te ‘landen’, maar hoe doe je dat als je in het ziekenhuis ligt. Wat doet het Radboudumc met de kerstdagen? Jocelyn Nieuwenhuijzen, hoofd van de afdeling Zingeving en Spiritualiteit, vertelde waar zij en haar team rond deze dagen speciale aandacht voor hebben; zo organiseren zij o.a. een moment van samenkomen voor patiënten en hun naasten, maar ook leiden zij het jaarlijkse pop-up koor. Dit koor bestaat uit collega’s die spontaan aansluiten om langs de afdelingen te gaan en zingen dan samen kerstliedjes. Elk jaar zorgt dit moment voor veel emotie, zowel voor patiënten als collega’s.

Het KWF geeft vaker financiële ondersteuning aan onderzoeksprojecten. Je kunt je voorstellen dat Nicoline Hoogerbrugge zeer blij is met de toekenning van 3,4 miljoen euro om de bouw van een nationale database om onderzoeken naar erfelijke kankers te kunnen versnellen. Nicoline gaat dit project, dat de naam NESTOR kreeg, leiden.

Oud en Nieuw komt er ook weer aan en dan is er extra aandacht voor letsel door vuurwerk. En dat is maar goed ook. Onze collega’s zien nog veel te veel mensen rond de feestdagen die behandeld moeten worden aan hoofd, gezicht, ogen, handen, lichaam etc. omdat het verkeerd is gegaan met vuurwerk; soms door hen zelf afgestoken, soms door anderen. Dominique Buck vertelde meer over het initiatief waaraan zij en haar team van het kindertraumacentrum aan deelnemen om zoveel mogelijk mensen te bereiken over de gevolgen van vuurwerkletsel. Zo zijn ze een partnerschap aangegaan met VeiligheidNL en gaan ze scholen af met hun boodschap. Fingers crossed (no pun intended) dat hun boodschap veel kinderen en ouders bereikt.

Vaatchirurg Michiel Warlé werkt samen met Universiteit Twente aan millirobotjes die door hele fijne bloedvaatjes hun werk kunnen doen om bloedpropjes weg te werken. ‘We zijn er nog lang niet’, aldus Michiel, ‘maar het geeft wel de mogelijkheden aan die er zijn en dat we ook kunnen kijken naar andere toepassingen’. Ik vind het geweldig om te horen dat we met dit soort ontwikkelingen bezig zijn; krijg er een beetje een science fiction gevoel bij… maar kennelijk is de future zo’n beetje ‘now’!

En als we het dan hebben over nieuwe ontwikkelingen en onderzoek, konden de volgende gasten natuurlijk niet ontbreken: Lex Dingemans, Lisenka Vissers en Bert de Vries. Hun onderzoek oogstte de titel ‘Meest populaire wetenschappelijke artikel (met eerste en laatste auteur)’, met andere woorden meest gelezen bericht met de meest media-aandacht. Wat een leuke club! Het ging hier over een computermodel voor gezichtsherkenning die helpt bij de diagnose van erfelijke ontwikkelingsstoornissen (zeldzame aandoeningen). Het gaat te ver om het hier helemaal uit te leggen. Dus lees meer hier. Daar vind je ook de andere negen op de lijst van onze 10 populairste wetenschappelijke nieuwsberichten van 2023.

Innovaties zijn belangrijk in ons huis. Daarom was ik ook zo blij dat Marcia Tummers tijd in haar agenda kon vrijmaken om even aan te schuiven. Marcia en Maroeska Rovers werken aan vernieuwing in de zorg. Vernieuwing die hand in hand moet gaan met effectieve vernieuwing voor de zorg. Dus niet vernieuwing voor het vernieuwen. Dat betekent dat je op een bepaalde manier moet omgaan met initiatieven om te vernieuwen. Hiervoor hebben ze een online cursus gemaakt voor vernieuwers in de zorg. Marcia vertelde hier meer over.

Natuurlijk is er in kerstradio ook altijd ruimte om onderzoekers te helpen met hun onderzoek. Daarom schoof onderzoeker Interne Geneeskunde, Elisabeth Dulfer, aan. Zij is op zoek naar gezonde jongemannen die hun sperma willen doneren voor wetenschappelijk onderzoek in haar NEXT studie. Hiervoor heeft ze nog zo’n 15 tot 20 mannen nodig. Ons gesprek hierover was meteen ook een oproep. Ik hoop dat het met de radio-uitzending is gelukt. Lees je dit en wil je zelf meewerken, neem dan contact op met Elisabeth of kijk op de website. Het was een interessant gesprek …

Mijn laatste gast was Milou van Ingen, physician assistant van het Amalia kinderziekenhuis. Milou maakt zich al jaren hard voor het Sengerema ziekenhuis in Tanzania. Donaties aan het ziekenhuis horen bij het eindejaarsgeschenk van het Radboudumc van dit jaar. Meer informatie hierover vind je hier.

We sloten de marathonuitzending met Bertine Lahuis. Bertine kon daarmee de nummer één van de Top 50 aankondigen, toevalligerwijs was dat ook haar favoriete kerstnummer.

Ook dit jaar heb ik weer veel plezier gehad aan het maken van Kerstradio. Maar we hadden natuurlijk ook een topteam om dit voor elkaar te krijgen.

Ook dit jaar heb ik weer met veel plezier Kerstradio gemaakt voor mijn collega’s van het Radboudumc. Maar we hadden natuurlijk ook een topteam om dit voor elkaar te krijgen.

Op naar volgend jaar!

Related Articles

Pin It on Pinterest